woonlandschap Bandung

krill-bandung

 • Ontwerp: Harmen van de Wal with Emilia Golebiewicz, Jessica Cangini, Monika Novkovikj, Monica Väth
 • programma: 450 woningen
 • lokatie: Bandung, Indonesië
 • Een nieuw suburbaan prototype van woning die in het landschap verwoven zijn is ontwikkeld als de volgende, noodzakelijke stap naar duurzame huisvesting in Indonesië. Aspecten van enegretische, klimatologische en sociale duurzaamheid worden in één integrale aanpak verenigd, passend in de Indonesische culturele context. Een woonbuurt met gemengde functie waarin iedere woning bijdraagt aan de groene natuur van de publieke ruimte.

  De woningtypes refereren aan twee significante West Javaanse landschappen: de theeplantage, en de rijstvelden. Een patiowoning met een groen dak wordt ingezet om, wanneer het met andere patiowoningen wordt gecombineerd, een landschappelijk patroon te vormen gelijk aan die van theeplantages, terwijl het andere type, ook met een groen dak, een panoramisch beeld geeft op het zo ontstane landschap.

  Dit laatste type, de terraswoningen, wordt ontsloten via een straat aan de achterzijde, waar garages en de ingangen van de zelfstandige bediendenvertrekken liggen. Hier kunnen start-up beginnen, die later, bij succes, verhuizen naar werkplekken aan de rand van de buurt.

  De groene daken zorgen voor schone lucht doordat de planten fijnstof binden en, misschien belangrijker in deze context, ze zorgen voor een waterhuishouding met minder hoge piekbelasting wanneer het regent. Op die manier ontlasten ze het rioleringssysteem. Ieder huis is bovendien ontworpen op een perfecte luchtcirculatie, waardoor de afhankelijkheid van airconditioning wordt gereduceerd.

  Show slideshow.