Finland waterfront

 • project: stedenbouw
 • opdrachtgever: Mikkeli gemeente, competitie
 • ontwerp: Harmen van de Wal, Olaf Gerson met Jacopo Mandelli
 • programma: uitbreidingswijk
 • datum: november 2012
 • lokatie: Finland
 • Het doel van de prijsvraag was tweeledig: het versterken van de identitait van een privinciestadje, Mikkeli, door een nieuw waterfront toe te voegen, en een kick-start van een ecologische ontwikkeling van de baai Savilahti. Kijkend naar het competitiegebied dringt zich een derde doel op: de verbinding van alle wijken die nu nog structuurloos langs de baai liggen.

  Savilathi Bay Promenade
  Wij stellen daarom voor om een ring rondom de baai aan te leggen, de Savilathi Bay Promenade. Deze promenade zal de wijken met elkaar, en uiteindelijk ook met de stad verbinden. Als een ketting met verschillende kralen kan de promenade verschillende landschappen aan elkaar rijgen, zonder hun respectievelijke kwaliteiten te negeren. Door het in een parkachtige omgeving te plaatsen zal deze kwalitatief hoogstaande promenade niet afhankelijk zijn van het realiseren van stedelijk programma. Hierdoor biedt het de optie om zowel snel te ontwikkelen, als langzaam te transformeren: het resultaat is altijd af, al is het nog niet klaar.

  Ecologie als metafoor voor stedelijke ontwikkeling
  Duurzaamheid wordt meestal benaderd vanuit een puur technologisch, of overwegend sociaal perspectief. Ons doel is om beiden te faciliteren met dit project, door het ontwerp en realisering als een ecologisch proces te zien. Technologie staat tot onze beschikking om duurzaamheid en moderniteit te koppelen, maar een puur technocratische aanpak heeft zich als desastreus bewezen. In de ecologische aanpak wordt veerkracht de sleutel tot succes. In plaats van maximaal resultaat te bereiken voor een beperkt aantal wensen, die meestal gericht zijn op de huidige tijd, zal er gewerkt worden naar een balans, een stedelijke omgeving die iin staat is om schokken en schommelingen, zowel de verwachte als de onverwachte, het hoofd te bieden.

  Show slideshow.